Overname jachthaven Maastricht afgeblazen vanwege eis Rabobank over minder contant geld

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De overname van jachthaven Marina in Maastricht door een metaalrecyclingbedrijf is afgeblazen. De reden hiervoor is een nieuwe voorwaarde die Rabobank stelde aan een lening van 2,5 miljoen euro. De bank eiste dat het bedrijf minder met contant geld zou werken.

Afspraak omtrent verkoop

Op 29 januari zou Eric van Nieuwenhoven zijn jachthaven Marina in Maastricht verkopen aan de eigenaren van een metaalrecyclingbedrijf. Echter, enkele dagen voor de verkoop kwam Rabobank met de aanvullende voorwaarde. De bank zou de lening van 2,5 miljoen euro pas verstrekken als het bedrijf minder met contant geld zou werken. Hierop is de overname afgeblazen en een juridisch traject gevolgd.

Juridisch gevolg

Van Nieuwenhoven eiste contractueel afgesproken boetes op, maar het metaalrecyclingbedrijf daagde op zijn beurt eerst de Rabobank in kort geding voor de rechter. De bank had volgens advocaat Jan Michiel Wagenaar al twee offertes aangeboden voor de lening van 2,5 miljoen, zonder voorwaarden. De onverwachte eis om de hoeveelheid contant geld in het bedrijf met 20 procent te verminderen, werd door Wagenaar als onredelijk beschouwd.

Uitspraak rechter

Het metaalrecyclingbedrijf verloor het kort geding. De rechtbank oordeelde dat de Rabobank niet het vertrouwen had gewekt dat ze de 2,5 miljoen zou verstrekken. Volgens de rechter was bij het metaalbedrijf bekend dat er nog een Know Your Client-onderzoek liep, waarbij banken hun klanten doorlichten ter voorkoming van (financiële) criminaliteit.

Reactie betrokkenen

Advocaat Wagenaar was verrast door de uitspraak en overweegt verdere juridische stappen. Van Nieuwenhoven blijft voorlopig eigenaar van jachthaven Marina. Hij benadrukte dat de haven gewoon open blijft en dat de gevolgen voor de jachthavengebruikers nihil zijn. De enige reden voor de geplande verkoop was zijn leeftijd, aangezien hij 59 jaar oud is.