Opening nieuw Ambachtscentrum Fiets in Maastricht

4 maanden geleden gepubliceerd

Het nieuwe Ambachtscentrum Fiets in Maastricht is op 29 maart officieel geopend door de demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen. Het centrum is een samenwerkingsverband tussen de Fietsbank, Kringloop Zuid en het team fietshandhaving van de Gemeente Maastricht. Het heeft als doel om overbodig geworden fietsen een tweede leven te geven en mensen met een smalle beurs te voorzien van zo goed als nieuwe (elektrische) fietsen.

Circulaire economie en maatschappelijke betrokkenheid

Het Ambachtscentrum Fiets staat garant voor een duurzame en milieuvriendelijke werkwijze. Oude fietsen en fietsonderdelen worden hergebruikt en alle materialen worden volledig gerecycled. De fietsen worden opgeknapt door vrijwilligers en krijgen een nieuw thuis bij mensen die ze hard nodig hebben.

Het centrum biedt ook opleidingskansen voor mensen die (weer) aan de slag willen. Ad Redmeijer van de Fietsbank geeft aan dat een fiets van het Ambachtscentrum mensen helpt om deel te nemen aan de maatschappij, bijvoorbeeld door te kunnen sporten.

Samenwerking en trots

Jos Habets van Kringloop Zuid benadrukt de unieke en intensieve samenwerking tussen de gemeente, Fietsbank en Kringloop Zuid. Hij is trots op wat ze samen kunnen bereiken.

Wim Hillenaar, burgemeester van Maastricht, ziet de positieve ontwikkeling van het geven van een tweede leven aan wrakken of opgehaalde fietsen waar de eigenaar geen behoefte meer aan heeft. Hij noemt dit een mooie ontwikkeling binnen de brede fietsaanpak van de stad.

John Aarts, wethouder Mobiliteit, Stadsbeheer, Duurzaamheid en Hospitality Maastricht, beaamt dat het Ambachtscentrum bijdraagt aan circulariteit en daarmee mooie stappen zet in een duurzamer Maastricht.

Partnerschap en #posifiets-aanpak

Het nieuwe Ambachtscentrum is ook partner van de #posifiets-aanpak, die zich richt op vaker fietsen, veilig fietsen en veilig stallen in Maastricht. Andere partners binnen deze aanpak zijn onder andere de Provincie Limburg, Universiteit Maastricht, NS, Prorail en de gemeente Maastricht.