Maastricht neemt deel aan #NKTegelwippen

29 dagen geleden gepubliceerd

Maastricht is wederom in actie gekomen op het NK Tegelwippen. De gemeente strijdt tot 31 oktober om de felbegeerde Gouden Tegel. Dit jaar zijn de tegenstanders in Limburg de gemeenten Sittard-Geleen, Venlo, Roermond en Beekdaelen. Het doel is om zoveel mogelijk tegels in tuinen om te ruilen voor groen. Dit bevordert de biodiversiteit en verkoeling en helpt bij het beter opvangen van regen bij hevige buien.

Eerste stappen

Leerlingen van het Novo College namen het voortouw en verwijderden vanochtend de eerste 500 tegels. Hubert Mackus, wethouder voor Water, Natuur en Landschap, benadrukte het belang van dit initiatief. “Met acties zoals deze bereiden we onze stad voor op het klimaat van de toekomst. Elke verwijderde tegel maakt Maastricht groener en koeler.”

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is onderdeel van de landelijke campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Door de toenemende extremen in het Nederlandse weer, zoals hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte, is het belangrijk om onze stedelijke omgeving te vergroenen. Meer groen kan problemen zoals hittestress en wateroverlast tegengaan. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Competitie

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners verwijdert, wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste verwijderde tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Meedoen

Iedereen kan deelnemen door zelf aan de slag te gaan in eigen tuin. Samenwerken met andere bewoners kan nog meer opleveren, zowel qua aantal verwijderde tegels als in het gezamenlijk afvoeren of hergebruiken van tegels en het aanvoeren van geschikte grond. Gewipte tegels kunnen geregistreerd worden op de website van het NK Tegelwippen.

Meer Groen

Het CNME Maastricht ondersteunt inwoners bij het vergroenen van hun tuinen en gevels. Voor 50 aanvragers is een bedrag van maximaal € 200,- per aanvraag beschikbaar als ze tegels verwijderen en vervangen door groen. Daarnaast kunnen inwoners op zaterdag 13 en zaterdag 21 april hun tegels inleveren (max. 10) en inruilen voor planten.